Het arbeidsconflict en de wet

Naar aanleiding van het artikel “Tuchtcollege pakt corrupte bedrijfsartsen niet aan”, dat was geplaatst op de website van Martin Vrijland, komen er vragen bij mij binnen van lezers. Een groot gedeelte van deze vragen gaat over de gang van zaken bij een arbeidsconflict. In het binnenkort te plaatsen artikel “Het arbeidsconflict en de wet” zal ik proberen een leesbaar overzicht te geven aangaande de wet- en regelgeving, die bij een (langdurig) arbeidsconflict toegepast zou moeten worden. Inderdaad… zou moeten worden, want de praktijk is helaas anders, omdat een arbeidsconflict veelal een gemeen spel is, waarbij wet- en regelgeving door de betrokken partijen aan hun laars worden gelapt met het doel de ongewenst geworden werknemer weg te werken. Tevens wordt beschreven hoe het gemene spel dikwijls wordt gepeeld, zodat de gedupeerde werknemer weet welke streken deze kan verwachten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s