Symboliek – deel 2

In het eerste deel heb ik u laten zien dat een soort haakje in de symboliek op meerdere continenten te vinden is. Als het haakje een bekend object of fenomeen zou zijn, dat voor mensen over de gehele aarde te herkennen is, dan zou het niet vreemd zijn geweest dat dit haakje over de gehele wereld door de mensen in symboliek of kunst zou worden toegepast. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een vis of de maan. Het haakje is voor mij niet in het dagelijks leven herkenbaar en toch is het op meerdere plaatsen in de wereld gebruikt, voordat de globalisering zijn intrede deed. Hoe is dat mogelijk?

Het haakje is in de meeste gevallen duidelijk te herkennen. Dat in het logo van Bentley een uil verborgen blijkt, is wat lastiger te zien. Na het lezen van het eerste deel bent u bewust gemaakt dat in het Bentley logo een uil in verborgen zit en zult u waarschijnlijk de eerstvolgende keer bij het zien van dit logo meteen de kop van een uil herkennen. Het ingesloten filmpje ging over de Bohemian Grove. Bohemian Grove is een kampement in een bos in de Verenigde Staten, waar de machtigen der aarde één maal per jaar bijeenkomen en onder meer een ritueel uitvoeren bij een groot standbeeld van een uil. Het stuk bos met barakken, die van alle gemakken zijn voorzien, is in bezit van de Bohemian Club. De Bohemian Club is een exclusieve herenclub, die is gevestigd te San Francisco. Hieronder is het logo van deze club afgebeeld.

Bohemian Club Owl Trim Owl Pentagon British_Museum_Queen_of_the_Night Kopie

In het midden van het Pentagon van de V.S. is een parkje of tuin waar een hotdog stand (soort friettent) is geplaatst. Midden bovenop deze hotdog stand staat een houten standbeeld van een uil. Een uil midden in het centrum van het Pentagon? Dit blijkt geen toeval te zijn, want de machthebbers van diverse verdwenen beschavingen vereerden ook de uil. Zo werd in de Griekse oudheid de godin Athene vaak met een uil afgebeeld en de Romeinse godin Minerva was ook vaak met een uil te zien. Naar mijn weten is de oudste bekende afbeelding van een godin met een uil te zien op het Burney reliëf, dat is gevonden in het huidige Irak. Volgens de deskundigen dateert het uit ongeveer 1800 jaar voor Christus. De deskundigen zijn er overigens nog niet over uit welke godin op dit reliëf staat afgebeeld.

Dollar Owl  Washington Capitol Hill Owl

Net als op het Bentley logo, wordt de uil vaak versleuteld of verborgen voor het onwetende oog aan het publiek “getoond”. Bekende voorbeelden hiervan zijn de zeer klein afgebeelde uil op het één dollar biljet en de plattegrond van het park rondom Capitol Hill in de stad Washington. Capitol Hill  is genoemd naar Capitoline Hill in Rome (Italië). In het oude Rome stond op deze heuvel onder meer een tempel waarin drie goden werden vereerd. Een van deze goden was Minerva en haar uil. Deze heuvel was destijds wat betreft macht en religie de belangrijkste plek in het oude Rome.

trim 5015_2 trim 5059_2 Coat_of_Arms_of_the_Socialist_Republic_of_Serbia 00 Coat_of_arms_of_the_Socialist_Republic_of_Serbia_1967 Trim

De uil is ook te vinden in mijn woonplaats Arnhem. Arnhem was van 1543 tot 1795 de hoofdstad van het Hertogdom Gelre, dat duurde van 1096 t/m 1795. In de periode dat Arnhem de hoofdstad was, woonde de hertog van Gelre in het centrum van Arnhem. Zijn woning van destijds staat er nog steeds (heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog) en wordt tegenwoordig het Duivelshuis genoemd. Het Duivelshuis zit vol met symboliek. Op een onopvallende plaats hoog aan het gebouw is de afbeelding van de kop van een uil te zien. Hoeveel mensen zullen dit zien? Overigens zijn in Arnhem net als in Washington meer uilen te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog is bij de heropbouw van de Eusebiuskerk hoog op een onopvallende plaats een stenen uiltje geplaatst. Leuk toch?

De uil is ook te vinden in het wapen uit 1967 van Servië. In het midden van het wapen zijn een soort gestileerde letters “C” te zien. Wat de mensen niet wordt verteld dat hier onder meer een uil in verborgen zit. Deze uil kan worden gevonden door de afbeelding te draaien. In Finland wordt deze uil op het wapenschild gevonden van de gemeente Kauhava. Ook hier geldt wederom weer dat je moet weten waarnaar je moet zoeken om de uil te vinden, omdat de uil ondersteboven staat afgebeeld op het wapen.

Kauhava.vaakuna - Finland   Kauhava.vaakuna - Finland uil

Net als het haakje, wordt de uil op meerdere continenten op aarde gevonden. De gestileerde uilen op het wapen van Servië en Kauhava staan voor een bepaalde koninklijke- of adellijke bloedlijn. Ten tijde van de feodale stelsels in het verleden, was aan de symboliek onder meer te zien tot welke bloedlijnen de betreffende machthebbers behoorden. Sinds het ontstaan van de menselijke beschaving, zoals dat door ons in de geschiedenisboeken op school wordt verteld, gebruiken deze bloedlijnen min of meer dezelfde symboliek. De uil is  één van deze gebruikte symbolen. U leest het goed! De machthebbers over de mensen op aarde zijn al duizenden jaren dezelfde bloedlijnen en diezelfde families hebben tegenwoordig bijna de hele aarde in hun macht. Het jasje is wel veranderd. Vele mensen denken dat zij in een vrij land leven en dat zij mogen stemmen, maar zij realiseren zich niet dat dit hele politieke spel een voorstelling is, waarbij deze families de regie in handen hebben. Tevens ligt de meeste macht tegenwoordig bij grote bedrijven, waaronder de multinationals. Wanneer u dus een uil tegenkomt als tatoeage bij Justin Bieber of in het logo van een grote onderneming, zit daar vaak meer achter dan dat aan het publiek wordt verteld.

De volgende aflevering wil ik u onder meer wat vertellen over het logo van de multinational Shell.

Bronnen:

http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=1049

http://www.aviewoncities.com/rome/capitolinehill.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Gelre

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kauhava