“Onze” geschiedenis is een leugen – DEEL 9

THEATERS en OPERA’S

Hoewel Italië bij uitstek het land van de prachtige oude operahuizen is, is “Palais Garnier” in Parijs zeer interessant, omdat dit wellicht het grootste en indrukwekkendste opera gebouw van Europa is, dat ook wat architectuur vandaag de dag wellicht niet geëvenaard kan worden. Volgens wikipedia (https://fr.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ra_Garnier) heeft “Palais Garnier” 1900 zitplaatsen. Waarom dit aantal wellicht belangrijk is, zal verderop blijken.

Palais Garnier, Parijs, Frankrijk.
Paris_Opera_full_frontal_architecture,_May_2009 1200px
By Peter Rivera – Paris Opera, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8104145

Paris_July_2011-21b TRIM
Door Alvesgaspar – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15902218

A_panoramic_view_of_the_Opera_Garnier_in_Paris,_6_July_2015 1200px
Door Joe deSousa – Flickr: Paris, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41612327

Opera_Garnier_Grand_Escalier 1128px
Von Benh LIEU SONG – Eigenes WerkDiese Grafik wurde mit Hugin erstellt., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2833797

Hierboven staat een foto van het “Grand Escalier” (grote trap). Net iets boven het midden van de foto staan twee zuilen in de vorm van menselijke gedaantes, natuurlijk in klassiek Romeinse gewaden. Deze beelden bestaan uit verschillende steensoorten en brons. Deze verschillende soorten materialen zijn niet alleen prachtig vervaardigd, maar sluiten ook nog eens naadloos tegen elkaar. Hoe heeft de beeldhouwer dit in de negentiende eeuw weten te vervaardigen?
De trapleuningen zijn wel goed zichtbaar is op de foto. Deze trapleuningen zijn op meerdere manieren gekromd. Wanneer men tegenwoordig dergelijke trapleuningen zou willen maken, dan kunnen deze met computergestuurde freesmachines worden vervaardigd aan de hand van een op een computer gemaakt driedimensionaal model. Hoe had men dit destijds gedaan? Het is niet voor niets dat natuursteen in moderne gebouwen recht toe recht aan is, want krommingen (waarbij de krommingen veranderen) zijn zonder computers heel moeilijk te maken.

Vanwege auteursrechten zijn helaas geen foto’s van deze beelden geplaatst, maar via onderstaande link zijn meer foto’s van Palais Garnier te bekijken en daaronder staan twee korte filmpjes, die een indruk geven van het gebouw.

https://hautesavoiephotos.com/voyages/photos_opera_garnier_paris_france.htm

Het “Teatro alla Scala” in Milaan is niet zo’n indrukwekkend gebouw als het “Palais Garnier” in Parijs, maar desalniettemin voor moderne begrippen een kostbare zaak om te evenaren. Het theater heeft 2030 zitplaatsen.

“Teatro alla Scala”, Milaan, Italië.
Milan_-_Scala_-_Facade 1200px
By Jean-Christophe BENOIST – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16155701

“Statentheater”, Praag, Tsjechië. (664 zitplaatsen, max. 40 staanplaatsen)
Stavovské_divadlo_vstup_2 1200px
Von VitVit – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64962861

In Zuid-Amerika zijn vele indrukwekkende staaltjes van architectuur en bouwtechniek te vinden, die volgens de officiële geschiedenis door de kolonisten zouden zijn vervaardigd. In Brazilië is Portugees de voertaal, omdat Brazilië door de Portugezen gekoloniseerd zou zijn. Men zou dan ook verwachten dat in de twee grootste steden van Portugal (Lissabon en Porto) net als Parijs grotere en mooiere operahuizen zouden staan, dan de Potugese koloniën. Dit blijkt niet het geval te zijn! Het “Teatro São João” in de havenstad Porto heeft inderdaad een prachtige architectuur, maar heeft “slechts” 1328 zitplaatsen. In Brazilië zijn twee operahuizen zeer vermeldenswaard: “Theatro Municipal” in São Paulo en “Teatro Colón” in Buenos Aires.
Theatro Municipal in São Paulo heeft een prachtige architectuur, biedt 1523 zitplaatsen en heeft twee grote orgels. Orgels komen verderop in deze reeks artikelen nog aan bod. Het trappenhuis is prachtig, maar de leuningen zijn recht toe recht aan en daardoor relatief eenvoudig te vervaardigen.

Theatro Municipal, São Paulo, Brazilië.
Teatro_Municipal_de_São_Paulo_8 TRIM
By The Photographer – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35518796

Maar het kan nog groter, grootser en mooier! Superlatieven schieten tekort bij het “Theatro Municipal” in de mega grote stad Rio de Janeiro in Brazilië. Dit operahuis/theater heeft 2244 zitplaatsen en is daardoor een stuk groter dan het operahuis in Parijs met 1900 zitplaatsen! Ook heeft dit operahuis een prachtig trappenhuis, waarbij de trapleuningen gekromd zijn, net als bij het operahuis in Parijs. Het gebouw zou zijn opgeleverd in 1909. Onderstaande zwart wit foto zou eveneens uit 1909 zijn, maar wanneer deze goed wordt bekeken, dan is daar in 1909 toch echt een oud gebouw gefotografeerd, dat is te zien aan de aanslag en vuil op diverse plaatsen op het gebouw. Dit is dan waarschijnlijk ook de reden, dat op de Portugese wikipedia deze foto met een lage resolutie is geplaatst.

“Theatro Municipal”, Rio de Janeiro, Brazilië.
TEATRO_MUNICIPAL_RJ_19_retouch 675px TRIM    Teatro_municipal_rio_1905 TRIM
By Md mackinnon – adjust brightness, contrast, levels from File:TEATRO MUNICIPAL RJ 19.JPG, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63265096

Teatro_Municipal_Rio_de_Janeiro_2019_341 TRIM
By Photograph by Mike Peel (www.mikepeel.net)., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76801315

Argentinië zou een voormalig Spaanse kolonie zijn. Het is dan ook merkwaardig, dat in Argentinië mooiere en grotere operahuizen zijn te vinden dan in Spanje, terwijl Spanje een in het verleden een koloniale wereldmacht is geweest. Het “Teatro Colón” in Buenos Aires behoort tot de zalen met de beste akoestiek ter wereld en heeft naast 2500 zitplaatsen ook nog eens 1000 staanplaatsen en is daarmee wellicht wat betreft de capaciteit van toeschouwers het grootste operahuis ter wereld. Hoe zouden ze dat vroeger hebben verlicht?

“Teatro Colón”, Buenos Aires, Argentinië.
Colon-interior-escenario-TM 1200px
Door HalloweenHJB – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16048877

Het oude gedeelte van de hoofdstad Havana in Cuba is een typische stad met prachtige bouwwerken in de stijl van de Tartaren. Het operagebouw, het “Gran teatro de la Habana”, kan enkel door een hoog ontwikkelde beschaving zijn gebouwd. Het prachtige trappenhuis heeft gekromde trapleuningen.

“Gran teatro de la Habana”, Cuba.
Havana-archetecturebewau 1200px
De Canadaolympic989, Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1345595

Gran_Teatro_de_la_Habana_interior_3
Von Thomas Münter from Bonn, Germany – Gran Teatro de la Habana, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15228993

Het Bolsjojtheater in Rusland is zeer het vermelden waard, omdat dit een gebouw is dat typisch is gebouwd in de stijl van de Tartaren, compleet met een bronzen vierspan op het dak boven de ingang. In de bovenste driehoek van de voorgevel (het fronton) zijn de vogel met twee koppen met aan weerszijden een griffioen afgebeeld. De griffioen is typische symboliek van de Tartaren.

Bolsjojtheater, Moskou, Rusland.

Deur Alexey Vikhrov – CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16558638

Moscow_Bolshoi_Theatre_2011 TRIM

Het operagebouw van de Weense Staatsopera is ook het vermelden waard. Het heeft 1709 zitplaatsen en 567 staanplaatsen.

Weense Staatsopera, Wenen, Oostenrijk.
Wien_Opernhaus_um_1900 1200px

Hieronder staat een oude ansichtkaart afgebeeld waarop het operahuis van Hanoi in Vietnam te zien is. Aan de huizen is te zien dat het hier om een stad gaat, die ergens in het verleden is gebouwd door de Tartaren en net zo goed ergens in Europa had kunnen staan.

Opera van Hanoi, Hanoi, Vietnam.
Hanoi_Theatre

 

 

 

Een gedachte over ““Onze” geschiedenis is een leugen – DEEL 9

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s