Hoeveel ernstig zieken maakt het coronavirus in de VS en andere landen?

De bevolking wordt 24 uur per dag met de coronacrisis geconfronteerd middels radio, televisie, internet, tijdschriften en andere mensen. De mensen krijgen de show door hun strot gedrukt en dit veroorzaakt bij veel mensen angst… en dat is nou net de bedoeling! Veruit de meeste mensen kunnen niet meer helder nadenken wanneer zij bang zijn: de angst regeert. Als de autoriteiten weten dat hun acties en de media zoveel angst zaaien onder de bevolking, waarom gaan zij dan zo te werk?

Bij een calamiteit is het juist prioriteit de mensen rustig te houden en geen angst met de daaropvolgende paniek te veroorzaken. Wanneer bij een calamiteit wel paniek zou ontstaan, dan zou de chaos die daarop volgt vele onnodige slachtoffers met zich meebrengen. Daarentegen hebben de mensen bij de huidige coronacrisis de eerste chaos al mogen meemaken in de supermarkten… Wat staat ons verder nog te wachten?

Wat de mensen verder te wachten staat, is afhankelijk van vele factoren. In ieder geval dienen de mensen zelf te beoordelen of de genomen maatregelen met de gezaaide angst terecht is. De genomen maatregelen hebben tot gevolg, dat de mensen vanuit hun huiskamer vanaf een afstand de “werkelijkheid” aanschouwen op lichtgevende schermen, zoals deze in hapklare brokken wordt voorgeschoteld. Is deze weergave realistisch of is het een media spektakel, dat het doel heeft de menigte “vrijwillig” een bepaalde richting op te sturen?

Op het youtube kanaal van Auto didactic staat een interessant filmpje van bijna 27 minuten. Hoewel in het filmpje ook twee interessante foto’s uit Italië te zien zijn, gaat het filmpje voornamelijk over New York. In New York is door de autoriteiten per 22 maart de bevolking opgeroepen niet onnodig de deur uit te gaan en thuis te blijven: “Stay at home”. Bovendien zijn alle niet essentiële bedrijven gesloten. Op het tweede filmpje (onderaan) in dit artikel is te zien hoe de straten in de stad die nooit slaapt er momenteel uit zien.

Terug naar het filmpje van Auto didactic, dat direct hieronder is te zien. Vanaf 6:05 minuten is een toespraak van Donald Trump te zien, waarin hij aangeeft hoe ernstig de situatie is bij een ziekenhuis dat hij persoonlijk kent. Bij dat ziekenhuis schijnen zoveel mensen te sterven, dat een vrachtauto voor diepvriesproducten is ingeschakeld om de vele lijken op te slaan. Verderop in het filmpje blijkt dat het erg rustig is bij het door Trump omschreven ziekenhuis en dat de vrachtauto leeg is.
Er zijn meerdere opnames te zien (gemaakt door gewone mensen), waaruit blijkt dat het erg rustig is bij de ziekenhuizen in New York en dat ook het aantal coronapatiënten zeer gering is. Een rij wachtende mensen (om te worden getest) schijnt te bestaan uit figuranten. Ook schijnt een opname op de intensive care afdeling niet gemaakt te zijn door een arts, maar door een paniekzaaister.
Vanaf 24:17 minuten wordt gefilmd in naar het lijkt een soort opvang voor probleemkinderen en daklozen. Daar was ongeveer 10 minuten eerder een dakloze man meegenomen door de politie en vervolgens komen twee mannen in speciale pakken melden dat deze dakloze man is gestorven aan het coronavirus. De directrice (?) van de opvang gelooft het verhaal van de twee mannen niet, omdat zij wist dat de dakloze man niet ziek maar dronken was. Zij heeft door dat de twee mannen angst komen zaaien. Aan de lichaamstaal van de twee mannen is te zien, dat dit waar is, afgezien van het feit dat het idioot is om gekleed in dergelijke pakken een opvang binnen te stappen.

De vraag is: Hoe is de situatie werkelijk in Nederland en in andere landen?
De helft van de reguliere zorg staat stil, zodat voor de buitenwereld moeilijk in te schatten is hoeveel extra patiënten in ziekenhuizen worden binnengebracht op onder meer de Intensive Care (IC) afdelingen. Zoals het er naar uitziet, komen de zware coronapatiënten op een Intensive Care terecht vanwege longklachten. Deze patiënten worden dan ook aan beademingsapparatuur gelegd. Zolang op de IC’s genoeg capaciteit beschikbaar is, worden ook (zwakke) ouderen met onderliggende gezondheidsklachten geholpen.

De essentiële vraag die mensen zich moeten stellen is:

Hoe werden de zwakkeren (ouderen) bij een griepepidemie in voorgaande jaren in de ziekenhuizen geholpen?

Waarschijnlijk kwamen in voorgaande jaren de zwakke ouderen bij een griepepidemie zelden op de intensive care afdeling terecht. Het merendeel zieke ouderen met diverse onderliggende gezondheidsklachten die stierven aan een griepvirus, lagen waarschijnlijk niet op een IC afdeling, maar stierven op een andere afdeling of zelfs in een verpleegtehuis. Helaas wordt door de media nagenoeg alle aandacht gericht op de Intensive Care (IC) afdelingen, die de stroom patiënten moet zien te verwerken. Hiermee wordt de illusie gegeven, dat in het geheel gigantisch veel mensen sterven aan het coronavirus.

Wanneer enkel naar een Intensive Care afdeling wordt gekeken, dan sterven hier vanwege het cornavirus inderdaad meer mensen, dan gedurende een normaal griepseizoen. Het personeel op de IC afdelingen heeft het daadwerkelijk drukker dan anders, maar het beeld is vertekend. Het is dus zaak om niet alleen de aandacht te richten op de IC’s, maar op alle sterfgevallen (en de betreffende afdelingen) die oversterfte tot het gevolg hebben.

De overheid zou eerlijke cijfers moeten geven aan de hand van complete beeldvorming met een eerlijke toelichting. Dat gebeurt momenteel niet… en zelfs de meeste zorgverleners hebben blijkbaar niets in de gaten!
Het valt niet te ontkennen, dat bij het huidige coronavirus relatief veel mensen op de Intensive Care aan de beademingsapparatuur moeten worden aangesloten en op diezelfde Intensive Care overlijden, maar is de oversterfte daadwerkelijk vele malen hoger dan voorgaande jaren? Als de oversterfte beduidend hoger is dan voorgaande jaren, zijn dan de genomen maatregelen gerechtvaardigd?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s